Deseori auzim vorbindu-se de colesterol si de influenta pe care el il  poate avea asupra organismului. Vedem persoane care urmeaza un regim  alimentar strict si care traiesc cu permanenta grija de a masura nivelul  lui. Vom avea oare si noi in viitor astfel de probleme? Ce reprezinta  de fapt? 
 
Colesterolul este un alcool policiclic de care se leaga acizii  grasi, devenind astfel o grasime care se intalneste in aproape toate  alimentele de origine animala. El este transportat prin intermediul  sangelui in asociatii moleculare cu proteinele (lipoproteine).  
 
Cantitatea totala de colesterol din organism este de aproximativ 145  de gr. Majoritatea se gaseste in membranele celulare, unde actioneaza  ca un agent stabilizant. Aproximativ o treime se gaseste in membranele  sistemului nervos - creier, maduva spinarii. Restul participa la  formarea acizilor biliari, produe hormoni sexuali si ajuta la formarea  vitaminei D. 
 
Organismul isi fabrica singur colesterolul necesar si nu are nevoie  de nici un aport alimentar de acest fel. Daca alimentele mancate contin o  cantitate prea mare de grasimi colesterolul incepe sa se depuna pe  vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea arterelor. In final se poate  ajunge pana la anghina pectorala sau infarct miocardic. 
 
Colesterolul crescut peste valorile normale este un factor de risc  important care anunta, uneori cu ani inainte, dezvoltarea unor boli  cardiovasculare si cerebrale. Colesterolul se depune pe interiorul  peretilor vaselor de sange formand placi de aterom si ingusteaza vasul,  scazand astfel debitul de sange in teritoriul irigat de respectivul vas.  De aceea nu mai ajunge suficient oxigen la tesuturi, fenomen cunoscut  sub numele de ischemie. Acest lucru se intampla cu precadere tesuturilor  mari consumatoare de oxigen, cum sunt creierul si inima. De aceea,  colesterolul crescut este factor de risc mai ales pentru accidentul  cerebral vascular si pentru cardiopatia ischemica, dar si pentru alte  numeroase afectiuni.  
 
Nivelul optim de lipoproteine cu densitate mica este de 160 mg/dl  pentru un adult tanar. Este bine ca aceste lipoproteine sa se gaseasca  in cantitate cat mai mica.  
Nivelul optim de lipoproteine cu densitate marea este de 45 mg/dl  pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei. Este bine ca aceste  lipoproteine sa se gaseasca in cantitate cat mai mare.  
 
Ce influenteaza colesterolul 
 
In realitate, lucrurile sunt putin mai complicate, pentru ca exista  un "colesterol bun" (numit HDL-colesterol) si un "colesterol rau" (numit  LDL-colesterol). Riscul de aparitie al placilor de aterom depinde mai  ales de raportul dintre colesterolul bun si cel rau.  
 
De ce creste colesterolul? Exista doua mari cauze: o predispozitie  mostenita genetic si alimentatia nesanatoasa. De foarte multe ori cele  doua cauze coexista, adica nu numai ca exista predispozitia mostenita,  dar se mostenesc si proastele obiceiuri alimentare, fapt cu grave urmari  mai ales in conditiile epocii moderne, caracterizata mai degraba de  sedentarism, desi isi spune "a vitezei". Celor care imi spun ca "Bunica  manca in fiecare dimineata o halca de slana si a trait 90 de ani", eu le  amintesc ca bunica respectiva, dupa acest mic dejun mergea cu furca in  spinare la camp, nu mergea cu masina la birou. 
 
Trebuie spus ca nici un aliment vegetal nu are nici un pic de  colesterol. De aceea la vegetarieni riscul de crestere al colesterolului  este neglijabil. Colesterol gasim numai in alimente de origine animala  si cu precadere in urmatoarele trei: carnea grasa, galbenusurile de ou  si smantana. Cele care se stiu predispuse sau care deja au colesterol  crescut ar face bine sa elimine aceste produse din alimentatie.  olesterolul alimentar provine in exclusivitate din produse animale:  galbenusul de ou, produse lactate nedegresate, carne, untura si slanina.   
 
Colesterolul depinde si de echilibrul energetic, reflectat de  greutatea corporala, de varsta, de activitatea fizica, de nivelul  hormonului estrogen (femei). Activitatea fizica sustinuta consuma acizii  grasi si previne acumularea lor in ficat.  
 
Colesterolul devine din ce in ce mai periculos pe masura ce inaintam  in varsta. Acest lucru nu depinde neaparat de greutatea corporala pe  care o luam, desi la persoanele grase metabolismul este alterat si, prin  urmare, riscul este mai mare.  
 
La femeile aflate la menopauza cantitatea de colesterol creste datorita lipsei hormonului estrogen.  
 
Foarte mult (aproape 50% din cazuri) conteaza si mostenirea genetica.  
 
 
Tratament  
 
Respectarea unui regim alimentar strict. Acesta este recomandat de  medic si consta in principal in reducerea alimentelor care contin  colesterol. Aste vorba in primul rand de produsele animale.  
 
Doua plante folosite mult drept condimente au proprietatea de a  scadea semnificativ colesterolul: usturoiul si cimbrul. Dintre fructe,  cel mai mult merele au acesta proprietate (un proverb englez spune: "An  apple a day keeps the doctor away".) In cazul in care regimul singur,  respectat timp de trei luni, nu este suficient pentru mentinerea sub  control a valorilor colesterolului este necesara prezentarea la medic  pentru un consult. Dintre metodele naturiste, cel mai mare succes il are  fitoterapia in aceasta privinta.  
O problema neasteptat de complicata o constituie notiunea de  "colesterol normal". Potrivit conceptiei clasice, limita maxima admisa a  colesterolului in sange este de 280 mg /100 ml, cu mentiunea ca intre  valorile de 260 si 280 este "intervalul de atentie": chiar daca inca nu  putem vorbi de hipercolesterolemie, persoana respectiva ar face bine sa  tina o dieta sanatoasa si sa repete dozarea o data la 6 luni. In ultimii  ani, ca urmare a presiunii unor firme de medicamente (care vand  medicamente care scad colesterolul, de regula scumpe si cu numeroase  reactii adverse) s-a ajuns sa se coboare valoarea colesterolului  considerata normala, astfel incat un mai mare numar de persoane sa fie  invitate sa cumpere aceste pastile.  
 
Poate cel mai important aliment care scade riscul aparitiei placilor  de aterom, mai important chiar decat regimul vegetarian, este pestele.  In Romania se mananca mult prea putin peste fata de cat ar trebui si  fata de alte tari cu care facem mereu comparatie. Nimic nu este mai  important decat consumul regulat de peste (minimum 2 kg pe saptamana)  pentru mentinerea unor valori adecvate ale colesterolului. Aceasta  deoarece pestele contine "colesterol bun", care se opune asimilarii  "colesterolului rau". De aceea in materie de colesterol avem paradoxul  pestelui: cu cat este mai gras (somn, somon etc) cu atat este mai  sanatos. Rar am intalnit persoane carora cu adevarat sa nu le placa  pestele. De obicei, principala obiectie este legata de cantitatea mare  de manopera necesara prepararii. Eu imi sfatuiesc pacientii ca, de cate  ori ies la un restaurant, sa deschida meniul la capitolul "preparate din  peste".  
 
Alimente recomandate: 
- Alimente cu continut scazut in grasimi saturate: uleiuri vegetale,  fructe, legume, cereale, produse lactate cu continut scazut in grasimi.   
- Alimente cu grasimi nesaturate: ulei de masline, ulei de soia si de floarea soarelui.  
- Alimente cu cantitate scazuta de colesterol: orice alimente de origine vegetala.  
 
Alimente nerecomandate: 
- carne rosie, organe, mezeluri, oua , maioneze, creme, dulciuri rafinate.  
- alimente cu continut crescut de grasimi saturate: unt, grasime, frisca, smantana, slanina 
 
 
Sustinerea unei activitati fizice regulate, dar nu una care sa duca  la epuizare fizica. S-ar putea face in fiecare zi o plimbare de jumatate  de ora. 
 
Reducerea greutatii corporale atunci cand colesterolul crescut este  insotit si de o greutate mai mare decat cea normala. Se poate obtine  prin exercitii fizice si printr-o alimentatie saraca in calorii.  
 
Controlarea altor factori care cresc riscul cardiovascular, cum ar fi fumatul. 
 
In concluzie, un regim bazat pe cat mai multe vegetale este  binevenit, incat sfatuim pe oricine are colesterol crescut sa tina cat  mai multe zile de post. Cu dezlegare la peste.  
Despre mine
- ღ•ღTﻉ†i†zZzz∂ღ•ღLu Doris ღ•ღ
- Bucuresti, -, Romania
- Eu sunt un copil alintat :)) Nu prea stiu sa apreciez pentru ca de fiecare data cand am vrut mi-sa dat ...Nu sunt inconjurata de perienteni adevarati si nici nu vreau imi ajunge unul ... Increderea in mine o pierd si o gasesc pe parcurs ... Ma supar repede si ma desupar tot la fel - Nu pot sa stau suparata pe persoanele care le iubesc ... Sunt razbunatoare faptul dat si de zodia in care sunt LEU ... Am doar un grup limitat de persoane iubite si un grup imens se prieteni falsi ... Nu sunt materialista decat cu anumite persoane :"> Imi place sa scriu lucruri pe care dupa o zi nu mai conteaza asa de mult pentru mine ca atunci cand le scriu ... etc ... --> Am o singura persona pe care o iubesc enorm :X
Suzy Cat
sâmbătă, 5 februarie 2011
Colesterolul ridicat - cauze si tratament
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
 

 
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu