E sezonul portocalelor, deci profita din plin de aceste fructe savuroase si pline de vitamine! Iata care sunt beneficiile pe care portocalele le aduc organismului!
Portocalele pot fi consumate atat ca atare, la o gustare, cat si incorporate in retete culinare. In zilele noastre, sucul de portocale este o parte integranta a unui mic-dejun sanatos. Portocalele sunt disponibile in doua categorii: dulci si amare, fiind preferate mai mult in varianta lor dulce.
O portocala sanatoasa trebuie sa aiba coaja usor texturata, sa fie ferma si grea pentru marimea ei. Cele grele au continut de suc mai mare decat cele buretoase si usoare.
Beneficiile portocalelor
Toata lumea stie ca portocalele sunt o sursa excelenta de vitamina C. O singura portocala contine 116% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Asigurarea dozei zilnice din aceasta vitamina este asociata cu un risc scazut de cancer la colon, ajutand la combaterea radicalilor liberi ce dauneaza ADN-ului.
Vitamina C este vitala si pentru un sistem imunitar sanatos, ajutand la prevenirea racelilor si infectiilor recurente ale urechilor.
Antioxidantii din portocale protejeaza pielea de daunele radicalilor liberi care duc la imbatranire prematura. O portocala pe zi te poate ajuta sa pari tanara chiar si la 50 ani!
Deoarece sunt bogate in vitamina B6, portocalele sustin producerea de hemoglobina.
Datorita continutului de magneziu, portocalele ajuta la reglarea presiunii sangvine.
Potrivit unui studiu american, o anumita clasa de compusi care se gasesc in coaja citricelor, numiti flavone polimetoxilate, are potentialul de a scadea colesterolul mai eficient decat anumite medicamente, fara efecte secundare.
Fibrele din portocale participa si ele la mentinerea sub control a glucozei din sange, astfel incat portocalele devin extrem de benefice in cazul diabeticilor. Zaharul natural din portocale, numit fructoza, previne cresterea nivelului de glucoza in sange dupa masa.
Consumul de fructe bogate in beta-criptoxantina, un carotenoid portocaliu-roscat care se gaseste in cantitati mari in portocale, porumb si dovleac, scade considerabil riscul de cancer pulmonar.
Portocalele, ca mai toate citricele, produc mai mult suc atunci cand sunt calde, la temperatura camerei. De asemenea, rostogolirea portocalei cu palma pe o suprafata plana ajuta la extragerea unei cantitati mai mari de suc.
Vitamina C este distrusa cand este expusa la aer, asa ca mananca-ti portocala repede dupa ce ai curatat-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu