E sezonul portocalelor, deci profita din plin de aceste fructe  savuroase si pline de vitamine! Iata care sunt beneficiile pe care  portocalele le aduc organismului! 
Portocalele pot fi consumate atat ca atare, la o gustare, cat si  incorporate in retete culinare. In zilele noastre, sucul de portocale  este o parte integranta a unui mic-dejun sanatos. Portocalele sunt  disponibile in doua categorii: dulci si amare, fiind preferate mai mult  in varianta lor dulce.  
O portocala sanatoasa trebuie sa aiba coaja usor texturata, sa fie  ferma si grea pentru marimea ei. Cele grele au continut de suc mai mare  decat cele buretoase si usoare. 
Beneficiile portocalelor 
Toata lumea stie ca portocalele sunt o sursa excelenta de  vitamina C. O singura portocala contine 116% din doza zilnica  recomandata de vitamina C. Asigurarea dozei zilnice din aceasta vitamina  este asociata cu un risc scazut de cancer la colon, ajutand la  combaterea radicalilor liberi ce dauneaza ADN-ului.  
Vitamina C este vitala si pentru un sistem imunitar  sanatos, ajutand la prevenirea racelilor si infectiilor recurente ale  urechilor. 
Antioxidantii din portocale protejeaza pielea de daunele  radicalilor liberi care duc la imbatranire prematura. O portocala pe zi  te poate ajuta sa pari tanara chiar si la 50 ani! 
Deoarece sunt bogate in vitamina B6, portocalele sustin producerea de hemoglobina. 
Datorita continutului de magneziu, portocalele ajuta la reglarea presiunii sangvine.  
Potrivit unui studiu american, o anumita clasa de compusi  care se gasesc in coaja citricelor, numiti flavone polimetoxilate, are  potentialul de a scadea colesterolul mai eficient decat anumite medicamente, fara efecte secundare.  
Fibrele din portocale participa si ele la mentinerea sub  control a glucozei din sange, astfel incat portocalele devin extrem de  benefice in cazul diabeticilor. Zaharul natural din portocale, numit  fructoza, previne cresterea nivelului de glucoza in sange dupa masa.  
Consumul de fructe bogate in beta-criptoxantina, un  carotenoid portocaliu-roscat care se gaseste in cantitati mari in  portocale, porumb si dovleac, scade considerabil riscul de cancer  pulmonar. 
Portocalele, ca mai toate citricele, produc mai mult suc  atunci cand sunt calde, la temperatura camerei. De asemenea,  rostogolirea portocalei cu palma pe o suprafata plana ajuta la  extragerea unei cantitati mai mari de suc.  
Vitamina C este distrusa cand este expusa la aer, asa ca mananca-ti portocala repede dupa ce ai curatat-o! 
 
 
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu